Wapenschild van Gort Gaens uit Tongeren begin 16de eeuw

25-01-2019

wapenschild op zegels

Het enige wapenschild van een voorouder "Gaens" vinden we terug in Tongeren. Aan oorkonden uit 1517, 1518, 1520 en 1521 vinden we telkens een zegel in bruine was van Gort Gaens terug. Hij was verbonden aan diverse cijnshoven met name het Cijnshof van het  Onze Lieve Vrouwkapittel, het Cijnshof der herschaps van Schalloen en het Cijnshof van het St. Jacobsgasthuis.

Zijn zegel bestond uit een schild verdeeld in 2 helften. 

Op de linkse helft stond het symbool van het Heilig Hart, namelijk een hart met een kruis erop. 

Op de rechtse helft van het schild was een lambel of barensteel met 2 of 3 benen afgebeeld. Veelal betekent dit in de heraldiek 'afstammeling van'. Mogelijk bestond het wapen van zijn vader dan ook enkel uit het symbool van het Heilig Hart.

Rond het schild stond de tekst "Gort S Gaens".


Wie was Gort of Gheert Gaens

Gort Gaens werd vrijwel zeker geboren rond 1470 als zoon van Reyner Gaens. Hij had minstens 1 zus. Zij was gehuwd met Egidius de Holey.

Hij was net als zijn vader 'creemer' of kramer van beroep.

Hij woonde in Tongeren en had er een huis en hof op de Nouwen Steynwech.

Hij was gehuwd met Margriet Becoels en zij hadden minstens 2 dochters, Elisabeth later gehuwd met Willem Marcelis de jonge en een tweede dochter gehuwd met Jan Pesters.

Gort overleed alleszins voor 1561 in Tongeren.

In 1501 was er in Tongeren een gicht tussen Gort Gaens en Matheus Scronx met een opdracht van 3 vaet rogge en 1 alden groten geldende op huis en hoef van Gort gelegen op de Nouen Steynwech. 

In een gicht uit Alken van 7 april 1505 erfde Gheert Gaens als momber of voogd het erfdeel van zijn vrouw Magriet Becoels na de dood van haar vader Henrick Becoels.

In 1509 was er nog een opdracht in Tongeren tussen Gort Gaens en Matheus Scronx betreffende het huis en hof van Gort gelegen op de Nouen Steynwech in Tongeren. 

Op 21 februari 1513 erfde Gheert Gaens in de hierboven afgebeelde gicht uit Alken als wettige zoon van Reyner Gaens zaliger in Alken. Na de dood van zijn ouders erfde hij 7 vaat rogge op een bampt te Gustingen van Jan Conics, nog 3 vaat rogge op een hof gelegen te Grijpecoven en nog een 12 stuivers op panden van Lienaerts vander Lake.

Op 2 maart 1516 bekende Heijn Struven in Alken naderschap aan Gheert Gaens alias Soens betreffende een half bonder weide gelegen aan de Scoenbeck die Heijn Struven van Thijs Scheffers kocht.

In de periode 1517-1521 was Gort Gaens in Tongeren getuige bij een reeks oorkonden, waaraan ook zijn zegel bevestigd was. Gort trad dus op als getuige en had een zegel, wat betekende dat hij enig aanzien genoot.

Op 27 maart 1522 geeft Gérard Gaens, kramer in Tongeren een rente van een mud rogge aan de voorzangers van Notre Dame voor de mis der 7 smarten, een rente op op een stuk land van 6 roeden gelegen langs de weg van Tongeren naar Hoeselt, nabij een plaats 'Collmynen' geheten.

Op 6 februari 1523 kocht Egidius de Holey, scholaster of schoolmeester, een rente van een mud rogge gelegen in Hoesselt van dezelfde Gérard Gaens. Hij gebruikte deze rente in 1529 om de zang te betalen tijdens de plechtige mis. Deze Egidius was waarschijnlijk gehuwd met de zus van Gérard, want op 29 december 1527 werd Egide de Holy alias Gaens benoemd tot klerk tot hij in 1550 ontslag nam.

In 1561 ontvingen de erfgenamen van Guerdt Gaens zaliger, met name Willem Marzilis der jonge en Jan Pesters als mober van hun huisvrouwen, wettige kinderen van Guerdt, een jaarlijkse rente van Noel Noelmans op een moeshof in de Wijgartstraet in Tongeren.

Een van zijn deze dochters heette Lysen of Elisabeth, zoals bleek uit 2 gichten van 1579 , waarin zij als relicta of weduwe van Willem Marcelis, een assignatie deed op een bosch en lants onder Vrijhern en een opdracht van erfelijke guijderen en renten aan Willem Van Vecoven van St.Truiden.


Dirk Gaens en Vicky Van der Eycken
Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin